wellnessandarts
pizzaperjantai

Pizzaperjantai – paras päivä?

Perinteen synty ja juuret

Mistä pizzaperjantai itse asiassa lähti liikkeelle? Istu alas, nuorempi sukupolvi, sillä on tullut aika kertoa tarinaa. Tämä juureva perinne kaivaa juurensa laajalle ja suoraan monen pizzan reddoavan kotiin, palaten aikoihin, jolloin Friday Night Fever oli radiohittejä ja discoa värittäviä palloja, ei hauska pizzabrändi. On historiallisesti tunnettua, että pizzan tekeminen oli yhteisön tapahtuma, johon perheet valmistautuivat kokonaisen viikon.

Se osa, joka lopulta johti pizzaperjantaihin, on se, että jokainen perheenjäsen saa tuoda omat suosikkitäytteensä pöytään, tekemällä perjantaista ainutlaatuisen ja innostavan. Siis kuvittelepa se! Isä tuo ananasta, joka saa äidin kauhistumaan, veli haluaa tonnikalaa – koska hänellä on silloin voimaa nostaa autoa aina lauantaina – ja pikkusisko vain haluaa ketsuppia. Ah, ne olivat aikoja! Vuosien varrella perinne on hioutunut ja vakiinnutettu. Pizzaperjantai on nyt yhteisöllinen tapahtuma, joka yhdistää ihmiset ympäri maailman yhteisen rakkauden – pizzan – äärelle.

Pizzan valinta ja monipuolisuus

Pizza on kuin maailman suurin vitsi: se on täynnä yllätyksiä, eikä koskaan tiedä, mitä voi saada toisella puolen. Ehkä se on runsas neljän juuston pitsa, joka on niin mehukas, että se melkein hyppää suuhun, tai ehkä se on mausteinen pepperoni-pizza, joka saa nenän vuotamaan ja sisäisen lohikäärmeen heräämään. Joka tapauksessa jokainen pizzaslice tarjoaa uuden mahdollisuuden nauraa, kun et voi vastustaa sen kiusausta.

Tämä spritz-maustettu jättiläinen tarjoaa niin monia vaihtoehtoja, että on vaikea pysyä paikoillaan. Jokainen meistä on varmasti kohdannut pizzan, jossa on niin monia täytteitä, että se tuntuu lähinnä salaatilta, ja LUOTA minuun, pizzakastike ei todellakaan toimi kuten salaatinkastike! Mutta kun lopulta löydät sen oikean, oli se sitten makeaa ananasta, suolaista kinkkua tai even molempia, voit heittää keittiösi roskakoriin. Se siitä terveellisestä elämäntavasta!

Yhdessäolo ja yhteinen aika

Perjantaipizza ei ole vain herkullista ruokaa, vaan se toimii myös erinomaisena tekosyynä viettää laatuaikaa perheen ja ystävien kanssa. Se on kuin sateenkaaren päässä oleva aarrearkku, joka sisältää naurua, keskustelua ja muita arvokkaita hetkiä, tosin ilman kultakolikoita ja jalokiviä. Vaikka olisimme nähneet jo tuhannesti, kuinka pizzataikina muuttuu herkullisen rapeaksi pizzapohjaksi, emme kyllästy siihen – se on kuin taikatemppu, josta emme koskaan saa tarpeeksemme!

Ainakin omasta mielestämme kokemus on eniten mausteinen, kun leivomme pizzan itse. Se on yhteinen prosessi, joka saa meidät tuntemaan itsemme oikeiksi italialaisiksi mestarikokeiksi, vaikka meillä ei olisikaan oikeaa puu-uunia tai italialaisten salainen resepti. Mutta ei silti, pizzan valmistaminen ei ole vain leipomista, se on kuin tanssi – rytmi, jossa taikinapallo muuttuu täydelliseksi pizzaksi. Ja jos tanssi meneekin pieleen, ainahan voi nauraa omille mokille – loppujen lopuksi, keinona on periä unohtumattomat muistot ja nauraa vatsat kipeiksi!

Pizzaperjantain vietto eri maissa

Jokaisella maalla on oma ainutlaatuinen tapansa viettää Pizzaperjantaita, lumoavasta Italiasta kirkkaanväristen sariseiden täyttämään Intiaan. Italialaiset, pizzaan hartautensa antaneet, aloittavat viikonloppunsa perinteisillä Margheritalla tai Marinara-pizzoilla, joissa jokainen siemen yhtä tärkeä kuin seuraava. Intiassa, maa joka on tunnettu kaikesta muustakin, paitsi juustosta, teurastavat läheisimmän kotikylän lehmänsä ja heittävät sen tikun päähän paistumaan pizzauunin liekkeihin, samalla kun he syövät pizzaa naan-leivällä juuston korvikkeena.

Aivan niin, emme voi unohtaa amerikkalaisia! Pizzaperjantai on heille yhtä tärkeä kuin suosikkijalkapallojoukkueen Super Bowl -voitto. Onpa kyseessä sitten betoniviidakko nimeltä New York tai maissipeltojen ympäröimä pikkukaupunki, he eivät pelkästään tykkää pizzoistaan, he palvovat niitä. Jätettyään jalkansa pizzaleikkurin alle, he ovat niin sitoutuneita juhlimaan pizzaperjantaita, että jatkavat juhlaa hieman hampurilaisen makuisella pizzalla. Voi vain kuvitella, kuinka paljon juoksutapaa on tarvittu sen jälkeen!

Terveellisyys ja ravintoarvot

Vitsit omistautumattomista kriitikoista, jotka sanovat pizzan olevan täynnä sokeria, suolaa ja rasvaa! Todellisuudessa, pizza voi olla ravitsemuksellinen voimapesä, riippuen valitsemistasi aineksista. Täysjyvätaikina tarjoaa runsaasti kuitua, kun taas vihannekset ja hedelmät antavat sinulle tarvitsemasi C-vitamiinit. Juustot, kuten Mozzarella, tarjoavat merkittäviä määriä kalsiumia ja proteiinia, kun taas proteiinipitoiset täytteet, kuten kana tai tonnikala, ovat nousseet suosiossa.

Monet terveysasiantuntijat suosittelevat pizzan rakentamista alhaalta ylöspäin ravitsemuksellisen sisällön maksimoimiseksi, mutta ei kanapizzaa tehnyt kenestäkään superihmistä, vai mitä? Laske viipaleet, harkitse valintojasi ja loppujen lopuksi – nauti joka hetkestä. Muistakaa, kohtuus on avain kaikkeen; muuten voi joutua pieneen pulaan ’pizza-kilojen’ kanssa!

Valmistusvinkit ja resepti-ideat

Pizza on kuin taikuutta – jopa silloin, kun et ole taikuri. Eikö ole ihanaa tietää, että voit tehdä fantastisen hyvää pizzaa kotona, missä tahansa, milloin tahansa? Kaikki tarvitsee vain hiukan aikaa, harjoittelua ja – tietysti – oikeat raaka-aineet. Gourmet-pizzojen salaisuus on yksinkertaisuus: paras tomaattikastike nykyaikaisille pizzakokeille on yksinkertaisesti tomaatteja, suolaa ja aikaa. Kun tomaatit ovat huippukaudella, ne tekevät upean pizza-kastikkeen sellaisenaan.

pizzaperjantai

Mitä tulee taikinan leipomiseen, siinä on koko prosessin juju. Kukapa ei nauraisi, kun taikina paisuu uunissa muistuttaen kuuluisaa Michelangelon maalausta? Mutta jopa pizzataiassa, voit olla luova. Lisää hieman pestoa valmiiseen taikinaan ja saat vihreän, herkullisen pohjan. Tai käyttää joukkoa erilaisia juustoja ja tee siitä täydellinen neljän juuston pizza! Vain mielikuvitus on rajana. Ja jos kokeilet jotain uutta ja se ei toimi, ei hätää – se on vain uusi keksintö pizzamaailmassa!

Take away -kulttuuri ja pizzapaikat

Onko perjantai-ilta ilman pizzan noutoa edes oikea perjantai-ilta? Kuten vanha sananlasku kuuluu: ”Kenelläkään ei ole aikaa itse paistaa pizzaa perjantai-iltana.” No ei ihan, mutta ainakin sen pitäisi olla! Take-away-kulttuuri on juurtunut syvälle moderniin yhteiskuntaan, ja pizzapaikat seisovat määrätietoisesti etulinjassa, kartonkisillat valmiina jokaisen nälkäisen taistelijan päivän pelastamiseksi.

Noutopizzeriat tarjoavat usein myös suoran näkymän keittiön ihmeelliseen maailmaan. Joten samalla kun odotat noutotilaustasi, voit ihailla kuinka muutamalla nopealla heilautuksella taikinanpalanen muuttuu täydelliseksi pizzapohjaksi. Tietenkin, jos haluat pitää illuusion pizzasi alkuperästä arvoituksena, voit aina vain kiertää pizzeriaa etäämmältä kuin kummitus, kunnes sinulle kerrotaan tilauksesi olevan valmiina. Se on osa take-away-kulttuurin kauneutta – voit nauttia herkullisesta ateriasta ilman, että sinun täytyy astua jalkaakaan keittiöön.

Erityisruokavaliot ja vaihtoehdot

Niille, jotka ajattelevat, että pizza on jäänyt menneisyyteen erityisruokavalion myötä, minulla on hyviä uutisia. Gluteniton taikina, vegaanijuusto, laktoositon mozzarella tai vaikkapa proteiinipitoiset täytteet kasvattavat suosiotaan pizzoiden ystävien keskuudessa. Pizza ei ole enää pelkästään läiskä vehnäjauhoja, öljyä ja kylläiset määrät juustoa. Nykyään pizzan voi räätälöidä kutakuinkin kaikkiin ruokavalioihin ja mieltymyksiin – jopa Pizzaperjantai voi olla yhtä terveellinen kuin salaattilounas, jos niin haluaa.

Ennen vanhaan oli tapana sanoa, että ”punainen, valkoinen ja vihreä ovat ainoat pizzan sallitut värit”. Nykyään voimme nauraa tälle vanhalle sanonnalle, koska trendit ja valinnanvapaus ovat tuoneet mukanaan kaikenlaisia maukkaita vaihtoehtoja. On pizzaa, jossa ei ole lainkaan tomaattia, pizzaa, jossa on sinistä homejuustoa ja jopa pizzaa, jossa on ananasta – vaikkakin tästä viimeisestä monet taitavat yhä väitellä. Niin tai näin, erilaiset maustamisvaihtoehdot ja erityisruokavaliot ovat tuoneet Pizzaperjantaihin aivan uudenlaisen vivahteen. Myös pizzaperjantain hintataso on muuttunut – nykyään pizzaperjantai voi olla kunnon gourmetherkku! Kuka olisi uskonut, että pizza voi olla näin monipuolista?

Pizzaperjantai sosiaalisessa mediassa

Pizzaperjantai on selvästi merkki sosiaalisessa mediassa. Jos et usko, katso vain Instagram-tiliäsi perjantai-iltana. Joka toinen julkaisu näyttää olevan jonkun uusin keittiösaavutus, joka on nimenomaan pizza. Ja ei, emme puhu vain vaatimattomista, yksittäisistä pizza-hallista. Tarkoitamme gourmet-tasoista kulinaarista taideteosta, peitettynä kaikenlaisella tomattikastikkeella ja juustolla, jota voit kuvitella.

Yksi sosiaalisen median suosituimmista trendeistä on #pizzaperjantai, joka kerää satoja tuhansia julkaisuja joka viikko.
Se antaa sinulle mahdollisuuden tarkastella kaikkien muiden pizza-reseptejä, antaa ja saada neuvoja tuota suosikki juustopakettiasi varten tai vain nauttia rauhassa, tietäen, että et ole ainoa, joka viettää perjantai-iltaa leipomassa lempipizzaansa pyjamassa. Suoraan sanottuna, se on yhteisöllisempää – ja paljon jännittävämpää – kuin mikään perjantai-ilta olisi koskaan ollut.

Tulevaisuuden pizzaperjantait

Meidän on mahdotonta ennakoida tarkasti, miltä tulevaisuuden pizzaperjantait näyttävät, mutta voi olla varma, että kehitys ei hellitä. Teknologia kehittyy vauhdilla, jopa niin kiihkeästi, että saattaa olla, että robotti valmistaa perjantai-iltapäivän pizzasi. Ja sitä paitsi, kuka tietää, ehkä tulevaisuudessa suosituin pizzatäyte on marsilaispähkinöitä ja kuunjuustoa.

Mitä terveysnäkökohtiin tulee, on toiveissa, että tulevaisuuden pizza on entistä terveellisemmän ja ravintoarvoltaan täydellisemmän. ehkä se on valmistettu supergrainista ja syötävistä hyönteisproteiineista. Tai ehkä tulevaisuuden pizzayritykset ovat ottaneet sosiaalisen vastuun sydämenasiakseen ja kaikki pizzat valmistetaan vain ethiopian parabeenituomien erityisistä hiutaleista. Kuulostaako järjettömältä? Niin vain, tulevaisuus on usein täynnä yllätyksiä!