wellnessandarts
Aurinkorasva

Aurinkorasvan valinta ja käyttö – suojaa ihoasi oikein

Miksi aurinkorasvan käyttö on tärkeää

Auringonsäteily ja sen iholle aiheuttamat vahingot ovat todellinen uhka ihon terveydelle. Kehomme tarvitsee kyllä aurinkoa ja D-vitamiinia, mutta liiallinen altistus auringon haitallisille ultraviolettisäteille voi aiheuttaa monenlaisia haittoja. Aurinkopolttama on vain jäävuoren huippu. Ultraviolettisäteily voi johtaa ennenaikaiseen ihon vanhenemiseen, ihosyöpään ja muihin vakaviin terveysongelmiin.

Tässä kohtaa astuu esiin aurinkorasva. Aurinkorasva tulee monissa eri muodoissa ja suojakertoimissa, mutta niiden pääasiallinen tarkoitus on sama: suojata ihoamme auringon haitallisilta säteiltä. Tarvittava suojakerroin ja tuotteen tyyppi riippuu monista tekijöistä, kuten ihon tyypistä, iän, auringonvalon voimakkuuden ja oleskelun keston. Ei siis ole yhdentekevää, minkälaista aurinkorasvaa käyttää ja miten sitä levitetään, sillä niillä on todella suuri merkitys ihon terveyden kannalta.

Eri aurinkorasvatyypit ja niiden ominaisuudet

Aurinkorasvat löytyvät monissa eri muodoissa, mukaan lukien lotion, voide, geeli, suihke ja jopa puikko. Jokaisella tyypillä on sen omat ainutlaatuiset ominaisuudet tekevät siitä sopivan erilaisiin tilanteisiin. Esimerkiksi, voiteet ovat tyypillisesti paksuja ja ne tarjoavat hyvän suojan erityisesti kuivalle iholle. Toisaalta, suihkeet ovat kevyitä ja helppoja levittää laajalle alueelle, mikä voi olla hyödyllistä esimerkiksi ranta-päivinä.

Geeli ja puikko ovat muita suosittuja aurinkorasvavaihtoehtoja. Geelit tunkeutuvat ihoon nopeammin kuin voiteet tai lotion, jättäen iholle kevyen ja raikkaan tunteen. Puikot ovat käteviä ja helppoja kantaa mukana, ja ne ovat erityisen hyödyllisiä herkille alueille, kuten kasvoille ja huulille. Muista, että tärkeintä on valita aurinkorasva, jonka tunnet olevan mukava ihollasi, ja jota käytät säännöllisesti suojataksesi itsesi auringolta.

Kuinka valita oikea suojakerroin

Suojakertoimen valinta on yksilöllistä ja riippuu useista tekijöistä, kuten ihotyypistä, auringolle altistumisen määrästä ja auringon voimakkuudesta. Esimerkiksi, jos sinulla on vaalea iho, punaiset tai vaaleat hiukset, sinulla on taipumus palaa herkästi. Tällöin sinun tulisi valita korkea suojakerroin, kuten 30 tai jopa 50.


Toisaalta, jos sinulla on tumma iho ja tukkaa, etkä yleensä pala helposti, pienempi suojakerroin, kuten 15-20, voi riittää. Mutta muista, että kaikki ihotyypit tarvitsevat suojaa auringolta, joten älä jätä aurinkosuojavoidetta kokonaan pois. Lisäksi, tärkeää on myös levittää riittävä määrä aurinkovoidetta, usein ja erityisesti uinnin jälkeen.

Vinkkejä aurinkorasvan oikeaoppiseen levittämiseen

Parhaan mahdollisen suojan saamiseksi on tärkeää levittää aurinkorasvaa oikein. Ensimmäinen vinkki on, että aurinkorasvaa tulisi levittää runsaasti ja kaikkialle iholle. Unohda ne pienet tipat – on aika suorittaa kunnollinen, tasapainoinen levitys! Suosituksen mukaan, aikuiselle tulisi käyttää noin kuusi teelusikallista aurinkorasvaa koko vartalon peittämiseen. Varsinkin kasvot, korvat, niska ja jalkojen yläosat ovat alueita, jotka usein unohdetaan.

Aurinkorasva

Toinen tärkeä vinkki on levittää aurinkorasva hyvissä ajoin ennen auringolle altistumista. Paras aika levittää aurinkorasva on noin 20-30 minuuttia ennen ulos menoa, jotta se ehtii imeytyä ihoon kunnolla. Muista myös lisätä aurinkosuojaa säännöllisesti, etenkin uimisen, hikoilun tai pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen. Ja vaikka pilvet piilottaisivatkin auringon, on aurinkorasvan käyttö edelleen tärkeää, sillä UV-säteet pääsevät läpi myös pilvien.

Aurinkorasvan käyttö eri ihotyypeillä ja -sävyillä

Ihosi tyyppi ja sävy vaikuttavat siihen, millainen aurinkosuoja sinulle on parhaiten sopiva. Esimerkiksi herkälle iholle suositellaan fysikaalista suojaa, joka ei sisällä kemikaaleja. Lisäksi ihosi sävyllä on vaikutusta: mitä vaaleampi ihosi on, sitä korkeampi suojakerroin sinun tulisi valita. Kuitenkin, jokaiselle ihotyypille ja -sävylle on tärkeintä valita laadukas aurinkorasva, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä.

Vaikka tumma iho luonnollisesti suojaa paremmin auringon haitallisilta säteiltä kuin vaalea iho, se ei tarkoita, että aurinkorasvasta voisi luopua kokonaan. Päinvastoin, aurinkorasvan käyttö on välttämätöntä kaikilla, myös tummaihoisilla ja rusketusta rakastavilla. Tämän lisäksi, muista käyttää myös huulibalsamia sisältävää aurinkosuojaa, koska huulien iho on ohutta ja erityisen altista auringon aiheuttamalle vahingolle.

Lasten ihon suojaaminen auringolta – erityisvinkkejä

Ei ole salaisuus, että lasten iho on erityisen herkkä, joten auringonsuojasta on tärkeä huolehtia! Tässä pari vinkkiä, miten toimia. Siinä missä aikuiset voivat tarvita aurinkosuojakerrointa 30, lapsilla suositellaan käytettäväksi vähintään 50 suojakertoimista aurinkovoidetta. Lapsen iho on ohut ja herkempi palamiselle, joten parempi suojakerroin on tärkeä.

Vaikka jättäisit lapsen varjoon leikkimään, muista, että hiekka, vesi ja jopa nurmikko heijastavat auringonsäteitä ja voivat aiheuttaa palovammoja. Tästä syystä on ensisijaisen tärkeää levittää aurinkorasvaa tasaisesti koko lapsen iholle, myös niille alueille, jotka tuntuvat olevan turvassa auringolta. Vaikka se voi tuntua ylimääräiseltä työltä, muista, että hyvä aurinkosuojaus lapsena voi ehkäistä ihosairauksien kehittymistä myöhemmin elämässä.

Yleisimmät myytit ja harhaluulot aurinkorasvoista

On olemassa useita myyttejä ja harhaluuloja aurinkorasvoista, jotka saattavat estää meitä suojaamasta ihoamme kunnolla. Esimerkiksi moni saattaa ajatella, että aurinkorasvaa tarvitsee levittää vain silloin, kun aurinko paistaa kirkkaasti, mutta tämä on virheellinen käsitys. Itse asiassa ihonsuoja on välttämätöntä myös pilvisellä säällä, koska UV-säteet ovat haitallisia myös silloin.

Toinen yleinen harhaluulo on, että aurinkorasva suojaisi ihoa koko päivän ajan. Totuus kuitenkin on, että aurinkosuoja tulisi levittää uudelleen vähintään joka toinen tunti. Lisäksi myös vedenkestävä aurinkorasva tulisi levittää uudelleen uimisen jälkeen. Näin varmistamme ihon tehokkaan suojauksen koko päivän ajaksi.